Ciasto czekoladowe z polewą

Autor:

rosik93

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 3 jajka,,
  • 3/4 szklanki cukru,,
  • 1 tabliczka czekolady,,
  • 160 g mąki pszennej,,
  • 100 ml mleka Łaciate 2%,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,,
  • 100 g masła Łaciate 82 %,

Polewa

  • 100 g czekolady gorzkiej,,
  • 60 ml mleka Łaciate 2%

Przygotowanie

Krok 1

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Czekoladę z masłem rozpuszczamy w rondelku na delikatnym ogniu, dodajemy mleko. Całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia.



Krok 2

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ubitych jajek z cukrem. Całość miksujemy na wolnych obrotach. Następnie dodajemy ostudzoną masę czekoladową.



Krok 3

Miksujemy do połączenia składników. Masę wylewamy do formy silikonowej o średnicy 22 cm, lub na dowolną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 min w temp. 180 stopni.



Krok 4

Czekoladę na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko. Energicznie mieszamy, dolewamy tyle mleka, aby polewa była płynna.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.