Ciasto kawowo- makowe

Ciasto kawowo- makowe

Autor: Danuta Piecyk

Danie: Podwieczorek,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Przygotowanie

Ciasto
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wymieszać w misce ze sobą mak mielony, bułkę tarta i kaszę mannę , oraz proszek do pieczenia, ucierając po łyżce wsypywać zmieszane składniki. Na samym końcu ubić na sztywno pianę z białek, dodać do masy makowej, ostrożnie wymieszać łyżką dodać olejek migdałowy, wymieszać. Masę wylać na natłuszczoną tłuszczem blachę, wstawić do piekarnika, piec przez ok. 40 minut w 180°C. Upieczone ciasto, ostudzić, przekroić na połowę.

Masa kawowa:
Kawę wsypać do szklanki, zalać gotowaną wodą, ostudzić, przelać przez sitko , aby fusy zostały na sicie. Mieszankę bakaliową pokroić na drobniejsze kawałki. Masło utrzeć z cukrem na puch, dodawać po łyżce ostudzonej kawy, ucierać. Wyłożyć większą połowę kremu na spód ciasta, na krem wyłożyć dżem, przykryć drugą połową ciasta. Wierzch posmarować masą, posypać posiekanymi bakaliami.

Ciasto :

  • 30 dag maku mielonego suchego
  • ¾ szkl. cukru
  • 8 jajek
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 opak. cukru waniliowego
  • Kilka kropli olejku migdałowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa kawowa:

  • 1 kostka masła Łaciate
  • 2 łyżki kawy mielonej
  • 0,5 szkl. wody przegotowanej
  • 0,5 szkl. cukru pudru

Dodatkowo :

  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 opak.mieszanki studenckiej