Ciasto migdałowo- truskawkowe

Ciasto migdałowo- truskawkowe

Autor: Danuta Piecyk

Danie: Podwieczorek,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy, Truskawki,

Przygotowanie

Krok 1
Oddzielić żółtka od białek.

Krok 2
Masło utrzeć z cukrem waniliowym do białości. Następnie dalej ucierając dodawać po jednym żółtku. Z białek i soli ubić pianę, do ubitej piany dodawać stopniowo cukier, dalej ubijać.

Krok 3
Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, delikatnie wymieszać. Przelać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o wymiarach 27 cm.

Krok 4
Truskawki oszypułkować, opłukać, osączyć, oprószyć mąką, dodać do ciasta. Wierzch truskawek posypać migdałami. Piec w 175°C przez ok. 30 minut. Gotowe i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Ciasto:

  • 7 średnich jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 200 g masła Łaciate
  • 2,5 szkl. mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Dodatkowo :

  • 350 g truskawek
  • 80 g migdałów
  • Cukier puder