Danie: Podwieczorek,
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy, Truskawki,
Krok 1
Oddzielić żółtka od białek.
Krok 2
Masło utrzeć z cukrem waniliowym do białości. Następnie dalej ucierając dodawać po jednym żółtku. Z białek i soli ubić pianę, do ubitej piany dodawać stopniowo cukier, dalej ubijać.
Krok 3
Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, delikatnie wymieszać. Przelać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o wymiarach 27 cm.
Krok 4
Truskawki oszypułkować, opłukać, osączyć, oprószyć mąką, dodać do ciasta. Wierzch truskawek posypać migdałami. Piec w 175°C przez ok. 30 minut. Gotowe i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.