Crumble jabłkowo-migdałowe

Crumble jabłkowo-migdałowe

Autor: najlepszewkuchni.pl

Danie: Podwieczorek, Deser,

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przygotowanie

Przygotowanie:
Pokroić obrane jabłka w kostkę. Wlać odrobinę wody na patelnię i wrzucić jabłka, grzać i mieszać przez około 1-2 minuty. Wlać resztkę wody, wsypać płatki migdałowe i 2 łyżki cukru. Zmniejszyć płomień i mieszając powoli odparowywać wodę przez około 5-7 minut. Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką, a następnie przełożyć do niej zawartość patelni. Do miski przesiać mąkę, dodać brązowy cukier i posiekane masło. Wymieszać dłońmi bez ugniatania, aż do uzyskania kruszonki.Zawartość formy posypać kruszonką i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.

Składniki:

  • 4 jabłka
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g płatków migdałowych
  • 150 ml wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 150 g zimnego masła Łaciate