Cytrynowe ciasteczka

Cytrynowe ciasteczka

Autor: Śnieżynka

Danie: Podwieczorek,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Na kartonie odrysować torebkę herbaty i wyciąć.

Krok 2
Do przesianej mąki dodać cukier puder, starte na tarce zimne masło i smalec, posiekać, wlać żółtka, śmietanę, sok z cytryny i wsypać otartą skórkę. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny.

Krok 3
Następnie rozwałkować na grubość 1 mm, przyłożyć szablon z kartonu, wykroić ciasteczka. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, od góry wbić po kawałku wykałaczki i włożyć na 10-12 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika, ostudzić na kratce.

Krok 4
Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej. ⅓ każdego ciasteczka zanurzyć w polewie, odłożyć na wykałaczkach do zastygnięcia. Następnie na bawełnianej nitce przyczepić etykietki od herbaty.

Składniki:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 15 dag masła Łaciate
  • 3 dag smalcu
  • ⅔ szkl. cukru pudru
  • 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka śmietany Łaciata 30%
  • 10 dag gorzkiej czekolady