Czekoladowa kostka z bitą śmietaną

Autor:

Ania Stawowa

Danie: Deser,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie: Deser,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto ;

  • jaja 6 szt,
  • cukier puder 7 łyżek,
  • mąka pszenna 4 łyżki typ 450,
  • kakao 3 łyżki,
  • ciastko 1 szt dowolne czekoladowe,
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka,
  • olej 6 łyżek,
  • kawa rozpuszczalna 1 łyżka do nasączenia biszkoptu,
  • spirytus 3 łyżki do nasączenia biszkoptu,
  • woda letnia 200 ml do nasączenia biszkoptu

MASA:

  • śmietanka 30% 800ml ,
  • cukier puder 3 łyżki do smaku,
  • 1 opakowanie ßmietan fix

POLEWA :

  • 1 lyzka margaryny,
  • 1 lyzka kakao,
  • 1 lyzka smietanki laciatej 18 procent,
  • 1 lyzka cukru

Przygotowanie

Wykonanie
BISZKOPT: Do misy robota wbijamy białka i ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy po jednym żółtku na zmianę z cukrem, cały czas ubijamy. Wolnym strumieniem dodajemy olej. Pieczemy ok 25-30 min w temp 180st Po wystudzeniu kroimy na pól.Nasaczamy . MASA; smietané ubiajmy na sztywno, dodajemy fix i cukier, przekladamy biszkopt. Polewa; Do garnka dajemy wszystkie skladniki i czekamy az sie polacza mieszajac caly czas.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis