Czekoladowy pudding ryżowy

Czekoladowy pudding ryżowy

Autor: najlepszewkuchni.pl

Sycący deser, smak czekolady i bita śmietana jako idealny dodatek. To deser, który zasmakuje każdemu łasuchowi.

Danie: Deser,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
W garnku podgrzewamy mleko do zagotowania W osobnym rondelku roztapiamy masło i podsmażamy przez około 2-3 minuty ryż, aż stanie się szklisty.

Krok 2
Do ryżu stopniowo dodajemy mleko tak, aby przed dodaniem kolejnej porcji ryż wchłonął poprzednią. Gotujemy przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Krok 3
Kiedy ryż zacznie gęstnieć i nabierać konsystencji puddingu, dodajemy cukier i pokruszoną gorzką czekoladę. Gotujemy do uzyskania pożądanej konsystencji i rozpuszczenia wszystkich składników.

Krok 4
Śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno. Gotowy ciepły pudding przekładamy do szklanek, dekorujemy kleksem z bitej śmietany.

Wskazówki

Śmietanka lepiej się ubije, gdy będzie mocno schłodzona.

Składniki:

  • −2,5 szklanki mleka
  • −2 płaskie łyżki masła
  • −1 woreczek ryżu/ 0,5 szklanki
  • −100 g gorzkiej czekolady
  • −3 łyżki brązowego cukru
  • −100 ml śmietanki Łaciatej 30% (dobrze schłodzonej)