Sycący deser, smak czekolady i bita śmietana jako idealny dodatek. To deser, który zasmakuje każdemu łasuchowi.
Danie: Deser,
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego,
Ze śmietanką
Krok 1
W garnku podgrzewamy mleko do zagotowania W osobnym rondelku roztapiamy masło i podsmażamy przez około 2-3 minuty ryż, aż stanie się szklisty.
Krok 2
Do ryżu stopniowo dodajemy mleko tak, aby przed dodaniem kolejnej porcji ryż wchłonął poprzednią. Gotujemy przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 3
Kiedy ryż zacznie gęstnieć i nabierać konsystencji puddingu, dodajemy cukier i pokruszoną gorzką czekoladę. Gotujemy do uzyskania pożądanej konsystencji i rozpuszczenia wszystkich składników.
Krok 4
Śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno. Gotowy ciepły pudding przekładamy do szklanek, dekorujemy kleksem z bitej śmietany.
Śmietanka lepiej się ubije, gdy będzie mocno schłodzona.