Daktylowe kulki

Daktylowe kulki

Autor: najlepszewkuchni.pl

Daktylowe kulki są proste i szybkie w przygotowaniu. Owoce te są źródłem potasu, żelaza i magnezu. W lodówce możesz je przechowywać około 7 dni. Gotowe deserowe kulki możesz zamrozić.

Danie: Deser,

Osób: 30

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy,

Przygotowanie

Krok 1
Daktyle zalej ciepłą wodą. Kiedy zmiękną odlej wodę. Przełóż do miski i zblenduj na gładką masę. Orzechy również zblenduj i wsyp do daktyli.

Krok 2
Połamaną na kawałki czekoladę rozpuść w garnku z dodatkiem oleju kokosowego.

Krok 3
Czekoladę połącz ze zmielonymi orzechami i masą daktylową. Wymieszaj. Jeżeli konsystencja na kulki będzie zbyt gęsta, dolej odrobinę wody. Jeżeli za rzadka – dodaj większą ilość zmielonych orzechów.

Krok 4
Z masy uformuj kulki i obtocz je w posypce np. wiórkach kokosowych, sezamie itp.

Krok 5
Kiedy kulki ostygną, włóż je do szczelnego pojemnika i przechowuj w lodówce.

Składniki:

  • 1 szklanka suszonych daktyli
  • 1 szklanka orzechów niesolonych
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • Posiekane orzechy
  • Sezam
  • Wiórki kokosowe