Deser tricolori

Deser tricolori

Autor: najlepszewkuchni.pl

klasyczny i delikatny deser czekoladowo-śmietankowy. Sprawdzi się na każdą okazję.

Danie: Deser,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Każdą z czekolad kruszymy, rozpuszczamy w osobnych kąpielach wodnych, studzimy.

Krok 2
Ucieramy żółtka z cukrem na puszysty krem, dzielimy na dwie części i do każdej porcji dodajmy wystudzoną czekoladę. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli i dodajemy do każdej z mas czekoladowych.

Krok 3
Gotowy mus przekładamy do szklanek, przenosimy do lodówki na kilka godzin w celu schłodzenia.

Krok 4
Przed podaniem ubijamy śmietankę Łaciatą na sztywno. Ubitą śmietankę Łaciatą umieszczamy na musie czekoladowym, dodajemy startą czekoladę i świeże maliny.

Wskazówki

Śmietanka się ubije, jeśli będzie dobrze schłodzona.

Składniki:

  • 280 ml szklanki Śmietanki Łaciatej 30% (schłodzonej)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 200 g czekolady deserowej
  • 200 g czekolady mlecznej + 4 kostki do starcia (dekoracja)
  • 250 g malin (można zastąpić innymi owocami)