klasyczny i delikatny deser czekoladowo-śmietankowy. Sprawdzi się na każdą okazję.
Danie: Deser,
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze,
Ze śmietanką
Krok 1
Każdą z czekolad kruszymy, rozpuszczamy w osobnych kąpielach wodnych, studzimy.
Krok 2
Ucieramy żółtka z cukrem na puszysty krem, dzielimy na dwie części i do każdej porcji dodajmy wystudzoną czekoladę. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli i dodajemy do każdej z mas czekoladowych.
Krok 3
Gotowy mus przekładamy do szklanek, przenosimy do lodówki na kilka godzin w celu schłodzenia.
Krok 4
Przed podaniem ubijamy śmietankę Łaciatą na sztywno. Ubitą śmietankę Łaciatą umieszczamy na musie czekoladowym, dodajemy startą czekoladę i świeże maliny.
Śmietanka się ubije, jeśli będzie dobrze schłodzona.