Domowa chałwa z pistacjami

Sezam zawiera dużo białka i kwasów omega 3, a także obniża cholesterol. Jego ziarna można zmielić w młynku do kawy. Z kolei pistacje cenione są przede wszystkim za swoje wartości odżywcze oraz bogactwo ponad 30 witamin, minerałów i fitoskładników. Jedz na zdrowie.

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy, Sezam

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy, Sezam


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 szklanki białego sezamu
  • 1/3 szklanki niesolonych pistacji
  • 3 ml ekstraktu waniliowego
  • 8 łyżek miodu

Przygotowanie

Krok 1

Sezam upraż przez chwilę na suchej patelni. Uważaj, żeby się nie przypalił. Uprażone ziarna zmiel w młynku.
Dodaj do niego posiekane lekko pistacje, miód i ekstrakt waniliowy, cały czas mieszając. Masa powinna być gęsta.



Krok 2

Tak przygotowaną masę przekładamy do formy (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do lodówki na całą noc.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.