Domowy smalec ze skwarkami, cebulką

Domowy smalec ze skwarkami, cebulką

Autor: najlepszewkuchni.pl

Pajda chleba ze smalcem i kiszony ogórek. Proste a jakże smakowite. Klasyka tradycyjnej polskiej kuchni. Ale kto dziś robi domowy smalec. A przecież samodzielne wykonanie tej potrawy jest banalnie proste.

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przygotowanie

Krok 1
Słoninę kroimy w paski

Krok 2
Paski słoniny kroimy w sporą kostkę

Krok 3
Pokrojoną słoninę przekładamy na patelnię i smażymy na niedużym ogniu mieszając, aż zacznie się z niej wytapiać tłuszcz.

Krok 4
Gdy kostki słoniny wytopią się i zmniejszą swą objętość, zaczną się zrumieniać. Wówczas możemy dodać do nich pokrojoną w piórka cebulę. Smażymy jeszcze 2-3 minuty i zestawiamy z ognia.

Krok 5
Gotowy smalec przelewamy do kamiennego naczynia i pozostawiamy, aż zastygnie.

Składniki

  • • ½ kg surowej, świeżej słoniny
  • • 1 nieduża cebula
  • • Sól
  • • Majeranek