Donaty

Donaty

Autor: Kamila O

Danie: Podwieczorek,

Osób: 20

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Przygotowanie

Krok 1
Mąkę przesiac przez sitko do miski, dodać pokrojone masło i wyrobić palcami. Następnie dodać drożdże w proszku, cukier i oraz szczyptę soli. Wszystko razem połączyć za pomoca łyżki. Wbić jajka oraz wlać połowę mleka i wymieszać, aż wszystkie składniki dobrze sie połączą. Nastepnie dodawać stopniowo pozostałe mleko i mieszać tak, żeby uzyskać gladkie, lekko lepkie ciasto.

Krok 2
Ciasto przełożyc na stolnice oprószoną mąką i wyrabiać rekoma, by powstało sprężyste ciasto.

Krok 3
Ciasto przełożyc do miski, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na conajmniej godzinę, by podwoiło swoją objętość.

Krok 4
Gdy ciasto podrośnie przełożyc znów na oprószona mąką stolnicę, wyrabiać przez parę minut , aż ciasto stanie sie elastyczne i gładkie.

Krok 5
Podzielić ciasto na około 40 cześci, z każdej uformować kulkę, następnie ją spłaszczyć i w środku każdego krążka palcem robimy dziurkę.

Krok 6
Donaty ulożyć na papierze do pieczenia i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Olej rozgrzać do 180°C. Ostrożnie wkładamy donaty do rondla i smażymy z obu stron, wyjmujemy, układamy na ręczniku papierowym.

Polewa
Cukier puder mieszamy z wodą ucierając pare minut, by powstala gładka masa. Przestudzone donaty smarujemy polewą i posypujemy posypką.

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 50 g masła Łaciate
  • 2 łyżeczki drożdży w proszku
  • 5 łyżek cukru
  • Szczypta soli
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka Łaciate ciepłego

Polewa:

  • 300 g cukru pudru
  • 5 łyżek wody

Dodatkowo:

  • Kolorowa posypka