Donuts w kolorowej posypce

Donuts w kolorowej posypce

Autor: najlepszewkuchni.pl

A może amerykański pączek na tłusty czwartek?

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,

Przygotowanie

Krok 1
Rozpoczynamy od zaczynu. Do miski pokrusz drożdże, dodaj cukier brązowy oraz połowę mleka w temperaturze pokojowej. Wymieszaj i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.

Krok 2
Roztop masło. Do drugiej miski wsyp mąkę oraz ostudzone masło. Dodaj pozostałe ciepłe mleko, spirytus oraz wyrośnięty zaczyn.

Krok 3
Zagnieć ciasto, tak by było gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.

Krok 4
Rozwałkuj ciasto na około 2cm. Za pomocą szklanki wytnij kółka. Kieliszkiem wytnij w ich środku mniejsze kółka.

Krok 5
W garnku rozgrzej olej. Temperatura powinna wynosić 175°C. Usmaż donuty z obu stron na złoty kolor.

Krok 6
Cukier puder wsyp do miski. Dodaj sok z cytryny oraz kakao. Za pomocą łyżki bardzo dokładnie wymieszaj. Konsystencja powinna być jednolita. Obtocz pączka w masie, a następnie udekoruj posypką. Smacznego!

Wskazówki

By sprawdzić, czy olej się rozgrzał, umieść odrobinę ciasta w garnku z olejem. Jeśli się podnosi po około 3 sekundach, oznacza, że osiągnął właściwą temperaturę.

Składniki

  • 30g drożdży świeżych
  • 5 łyżek cukru brązowego
  • 100g masła Łaciate
  • 200ml mleka Łaciate 3,2%
  • 550g mąki pszennej
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 litr oleju rzepakowego
  • 1 cytryna
  • Pół szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • Kolorowa posypka