Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,
Krok 1
Do ciepłego mleka dodaj pokruszone drożdże, cukier i odrobinę mąki. Wymieszaj, aż do połączenia składników. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 minut.
Krok 2
Do miski przesiej mąkę. Dodaj sól i roztopione masło. Wymieszaj. Dodaj zaczyn drożdżowy i połącz składniki, aż do otrzymania gładkiego ciasta.
Krok 3
Ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 25 minut w ciepłe miejsce.
Krok 4
Cebulę drobno pokrój i podsmażamy na maśle, aż do zeszklenia. W misce roztrzep jajko.
Krok 5
Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Krok 6
Ciasto podziel na 4 części i uformuj z niego drożdżówki lub płaskie placki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20 minut.
Krok 7
Po tym czasie wyciągnij ciasto z piekarnika. Każdy placek posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp cebulą oraz tartym serem. Piecz w 180°C przez 25 minut. Smacznego!