Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,
Wegetariańskie
Krok 1
Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na 5- 10 minut. Masło podgrzać, gdy się rozpuści, ostudzić. Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać ciepłe mleko, rozczyn drożdżowy i przestudzone masło.
Krok 2
W drugiej misce mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Połączyć z płynnymi składnikami i wyrabiać, aż ciasto będzie odchodziło od miski. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Krok 3
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką deskę, przerobić, rozwałkować formując prostokąt.
Krok 4
Wyłożyć masę makową, wyrównać i zwinąć w roladę.
Krok 5
Papier do pieczenia posmarować masłem, luźno zawinąć przygotowaną roladę, ułożyć na blaszce. Pozostawić na 10-15 minut w ciepłym miejscu. Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 40 minut.
Upieczone ciasto z makiem można polukrować.