Duszone, rozpływające się w ustach ossobuco

Duszone, rozpływające się w ustach ossobuco

Autor: najlepszewkuchni.pl

Ossobucco pięknie pachnie tymiankiem i czosnkiem. Mięso jest mięciutkie i wręcz rozpływa się w ustach. Kto raz spróbuje, z pewnością będzie chciał powrócić do tej potrawy!

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Bez glutenu

Przygotowanie

Krok 1
Cebule obierz z łusek i pokrój w piórka. Marchew obierz i pokrój w niewielką kostkę. Czosnek drobno posiekaj.

Krok 2
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj cebulę, marchewkę i gałązkę tymianku. Gotuj przez około 5 minut na średnim ogniu, następnie wlej połowę białego wina i gotuj przez kolejne 10 minut. Gdy cebula się przyrumieni a marchewka zmięknie, usuń je (wraz z gałązką tymianku) z patelni i odłóż na później.

Krok 3
Za pomocą nożyczek natnij plastry mięsa w 3 miejscach, dzięki temu zapobiegniesz jego zwijaniu się podczas gotowania.Wsyp mąkę do miski, dodaj 1/3 łyżeczki soli oraz pieprzu. Wymieszaj do połączenia składników. Obtocz mięso po obu stronach i delikatnie otrząśnij, aby usunąć nadmiar mąki.

Krok 4
Na tą samą patelnię, na której była smażona cebula, wlej resztę oleju, dodaj masło i podgrzewaj do rozpuszczenia.Połóż plastry mięsa na patelni i przyrumień na średnim ogniu przez 5 minut, nie ruszając ich. Po tym czasie obróć je delikatnie i smaż na drugiej stronie przez około 2 minuty. Następnie wlej resztę wina i zaczekaj aż całkowicie odparuje.

Krok 5
Zalej mięso bulionem, dodaj podsmażone wcześniej warzywa oraz gałązkę tymianku. Zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i duś przez około 30 minut.Po tym czasie obróć mięso bardzo delikatnie, ponownie przykryj pokrywką i kontynuuj gotowanie przez kolejne 30 minut.

Krok 6
Na koniec dodaj posiekany ząbek czosnku, delikatnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 2 minuty. Na koniec posyp skórką startą z cytryny. Podawaj od razu. Smacznego!

Składniki:

  • 500 ml bulionu wołowego
  • 4 grube plastry giczy cielęcej z kością
  • 50 g masła Mazurski Smak
  • 4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 50 ml białego wina półwytrawnego
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa
  • sól, pieprz do smaku