Ciasteczka owsiane z dodatkiem puree dyniowego to prawdziwy smak jesieni. Do ciastek został dodatkowo dodany cynamon, który świetnie współgra ze smakiem dyni. Warto wzbogacać codzienne dania o sezonowe składniki - nadamy im wtedy niepowtarzalnego charakteru.
Danie: Deser,
Osób: 10
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,
Wegetariańskie
Krok 1
W misce połączyć płatki owsiane, mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sodę.
Krok 2
W drugiej misce utrzeć masło z cukrem do powstania jasnej, puszystej masy. Następnie dodać żółtko i puree dyniowe, zmiksować. Suche składniki wsypać do mokrych i wymieszać szpatułką. Odstawić masę na około 10 minut.
Krok 3
Piekarnik nagrzać do 180°C.
Krok 4
Zwilżonymi dłońmi formować kulki i kłaść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów. Lekko spłaszczyć.
Krok 5
Ciasteczka wstawić do piekarnika i piec około 15 minut.