Dyniowe pierogi z jabłkami

Dyniowe pierogi z jabłkami

Autor: Śnieżynka

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,

Wegetariańskie

Przygotowanie

Krok 1
Wodę z mlekiem podgrzać, dodać mus z dyni i masło, wymieszać.

Krok 2
Mąkę przesiać, dodać odrobinę soli, połączyć z przygotowanymi płynnymi składnikami i zagnieść ciasto. Przykryć i pozostawić na kilkanaście minut.

Krok 3
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z cynamonem i cukrem.

Krok 4
Ciasto rozwałkować, pokroić w prostokąty, na każdy kawałek ciasta ułożyć porcję jabłek, złożyć na pół i dokładnie zlepić. Stopniowo wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, włożyć na talerze, polać smażonym masłem, posypać cukrem i rodzynkami.

Ciasto:

  • 35 dag mąki tortowej
  • ½ szkl. wody
  • ⅓ szkl. mleka Łaciate
  • ⅓ szkl. musu z pieczonej dyni
  • 1 łyżka masła Łaciate

Dodatkowo:

  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • Cukier
  • Masło Łaciate
  • Sól
  • Rodzynki