Danie: Obiad,
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,
Wegetariańskie
Krok 1
Wodę z mlekiem podgrzać, dodać mus z dyni i masło, wymieszać.
Krok 2
Mąkę przesiać, dodać odrobinę soli, połączyć z przygotowanymi płynnymi składnikami i zagnieść ciasto. Przykryć i pozostawić na kilkanaście minut.
Krok 3
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z cynamonem i cukrem.
Krok 4
Ciasto rozwałkować, pokroić w prostokąty, na każdy kawałek ciasta ułożyć porcję jabłek, złożyć na pół i dokładnie zlepić. Stopniowo wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, włożyć na talerze, polać smażonym masłem, posypać cukrem i rodzynkami.