Dyniowy sernik z żurawiną i kremem czekoladowym

Dyniowy sernik z żurawiną i kremem czekoladowym

Autor: KuchniaMniam

Danie: Deser,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Herbatniki rozkruszyć w rozdrabniaczu na proszek i wymieszać z kakao oraz miękkim masłem. Wyłożyć na dno formy 21 x 25 cm w wyłożonym papierem do pieczenia na dnie. Wyrównać dociskając do dna okruchy.

Krok 2
Dynię pokroić w kostkę i smażyć na oleju, aż będzie miękka. Przełożyć do kielicha blendera i zmiksować na gładkie puree.

Krok 3
Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg, serek mascarpone, cukier, budyń i żółtka umieścić w misie miksera i krótko zmiksować. Tylko do momentu połączenia się wszystkich składników.

Krok 4
Wmieszać wystudzone puree z dyni. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać w masę serową. Wylać na przygotowany spód, rozłożyć na wierzchu owoce żurawiny, lekko wciskając je w sernik. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 *C. Piec przez około 50 min.

Krok 5
Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, a następnie wstawić do lodówki.

Krok 6
Kremówkę podgrzać w garnuszku i gorącą zalać połamaną czekoladę. Po minucie dokładnie wymieszać, aż się całkiem rozpuści. Odstawić do wystudzenia. Zmielony twaróg zmiksować razem z płynną czekoladą. Gęsty krem wyłożyć na schłodzony sernik i wyrównać.

Krok 7
Można zrobić wzorek widelcem lub specjalną łopatką z ząbkami. Smacznego :)

SPÓD:

  • 100 g herbatników czekoladowych,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 50 g masła Łaciate

SERNIK DYNIOWY:

  • 500 g twarogu Mlekpol mielony,
  • 250 g ser mascarpone Mlekpol,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 4 jajka,
  • 300 g surowej dyni,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • szczypta soli

MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY:

  • 200 g twarogu Mlekpol mielonego,
  • 1/2 szklanki śmietanki 30% Łaciata,
  • 150 g czekolady białej