Dżem jagodowy z sokiem z cytryny

Dżem jagodowy z sokiem z cytryny

Autor: najlepszewkuchni.pl

Dżem jagodowy idealny do kanapek albo różnego rodzaju deserów. Łatwy w przygotowaniu i zdrowy.

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przygotowanie

Krok 1
Jagody umyć, odsączyć, wsypać do garnka, dodać cukier i sok z cytryny. Następnie dokładnie wymieszać i zostawić na 8-10 godzin w chłodnym miejscu. Owoce puszczą sok.

Krok 2
Podgrzewać, od czasu do czasu mieszając, żeby odparować sok. Gdy będzie dość gęsty i gorący przełożyć do słoiczków.

Krok 3
Słoiczki ułożyć do góry dnem na ręczniku na 10 minut, po tym czasie postawić normalnie. Przykryć ręcznikiem i zostawić do wystygnięcia.

Składniki:

  • - 1 kg jagód
  • - 60 dag cukru
  • - 1 cytryna