Dżem wiśniowy bez żelatyny

Dżem wiśniowy bez żelatyny

Autor: najlepszewkuchni.pl

Apetyczny dżem z kawałkami owoców.

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Przygotowanie

Krok 1
Wiśnie dokładnie myjemy, płuczemy w zimnej wodzie. Pozbawiamy ogonków i drylujemy.

Krok 2
Owoce umieszczamy w garnku o szerokim i grubym dnie. Zasypujemy je cukrem i zalewamy sokiem z cytryny. Mieszamy, aby wiśnie nie przywarły do dna.

Krok 3
Ponieważ przygotowujemy dżem bez żelatyny, całość należy podgrzewać 2 razy dziennie przez 3-4 dni do uzyskania pożądanej konsystencji.

Krok 4
Gotowy gorący dżem przekładamy do słoików, szczelnie zamykamy i odstawiamy dnem do góry. Po wystygnięciu słoiki dnem do dołu odstawiamy do spiżarni.

Składniki:

  • 1 kg wiśni
  • 300 g cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny