Filet jagnięcy z jarmużem i pistacjami

Filet jagnięcy z jarmużem i pistacjami

Autor: najlepszewkuchni.pl

Jarmuż dodany do jagnięciny sprawia, że potrawa ta nabiera szczególnego charakteru. Sprawia, że danie zyskuje dodatkowe walory smakowe i odżywcze.

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy,

Przygotowanie

Krok 1
Dokładnie myjemy jagnięcinę, kroimy na płaskie filety, osuszamy i smażymy przez 5 minut na patelni na oleju z dodatkiem drobno pokrojonego czosnku. Przed zawinięciem w folię do mięsa dodajemy sól, pieprz i tymianek.

Krok 2
Jarmuż myjemy i rozdrabniamy na mniejsze części. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchew, pokrojone pieczarki, posiekaną cebulę oraz paski papryki i kukurydzę konserwową.

Krok 3
Następnie mieszamy ze sobą uzyskany sok z cytryny, oliwę oraz musztardę. Przygotowaną wcześniej mieszankę warzywną polewamy, a następnie posypujemy pistacjami. Mięso z jagnięciny podajemy z sałatką.

Składniki:

  • - 600 g jagnięciny
  • - 1 marchewka
  • - 1 opakowanie kukurydzy konserwowej
  • - 2 łyżki oleju
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 1 łyżka tymianku
  • - 150 g pieczarek
  • - 1 cebula
  • - 1 żółta papryka
  • - 2 łyżki soku z cytryny
  • - 1 łyżeczka musztardy
  • - 4 łyżki oliwy
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 50 g pistacji