Francuska tarta z kremem brûlée

Francuska tarta z kremem brûlée

Autor: najlepszewkuchni.pl

Prawdziwy francuski deser, który zachwyci każdego. Jeśli lubisz krem brulee, koniecznie musisz przygotować ten deser. Jest idealny na każdą okoliczność.

Danie: Podwieczorek,

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
W misce ucieramy żółtka wraz z cukrem.

Krok 2
W garnuszku podgrzewamy śmietankę Łaciatą z esencją waniliową. Zagotowujemy, następnie cały czas mieszając dodajemy żółtka z cukrem. Śmietanka nie może wrzeć. Kiedy już wymieszamy całość, odstawiamy do przestygnięcia.

Krok 3
Herbatniki kruszymy. Masło roztapiamy w kąpieli wodnej i dodajemy do herbatników. Mieszamy. Formę do tarty wykładamy powstałą masą. Wkładamy formę do zamrażarki na 10 minut.

Krok 4
Nastawiamy piekarnik na 150 stopni C. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie wylewamy ją na wyciągnięty z zamrażarki spód i ponownie wkładamy całość do zamrażarki na 5 minut.

Krok 5
Do formy wlewamy przygotowaną wcześniej masę ze śmietanki Łaciatej i żółtek. Wstawiamy całość do nagrzanego piekarnika na 45-50 minut. Po tym czasie, tarte wyjmujemy i posypujemy brązowym cukrem. Następnie przypalamy cukier za pomocą palnika. Jeśli nie posiadamy palnika, to wkładamy tarte do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na kilka sekund.

Krok 6
Przygotowaną tarte odstawiamy do przestudzenia i następnie wkładamy ją do lodówki.

Wskazówki

Śmietanka nie może wrzeć w trakcie dodawania żółtek, gdyż wtedy te się zetną.

Składniki:

  • ok. 200 g herbatników
  • 1/3 kostki masła
  • 1-2 tabliczek białej czekolady
  • 5 żółtek (w temperaturze pokojowej)
  • 500 ml Śmietanki Łaciatej 36%
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • brązowy cukier do posypania z wierzchu