Prawdziwy francuski deser, który zachwyci każdego. Jeśli lubisz krem brulee, koniecznie musisz przygotować ten deser. Jest idealny na każdą okoliczność.
Danie: Podwieczorek,
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,
Ze śmietanką
Krok 1
W misce ucieramy żółtka wraz z cukrem.
Krok 2
W garnuszku podgrzewamy śmietankę Łaciatą z esencją waniliową. Zagotowujemy, następnie cały czas mieszając dodajemy żółtka z cukrem. Śmietanka nie może wrzeć. Kiedy już wymieszamy całość, odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 3
Herbatniki kruszymy. Masło roztapiamy w kąpieli wodnej i dodajemy do herbatników. Mieszamy. Formę do tarty wykładamy powstałą masą. Wkładamy formę do zamrażarki na 10 minut.
Krok 4
Nastawiamy piekarnik na 150 stopni C. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie wylewamy ją na wyciągnięty z zamrażarki spód i ponownie wkładamy całość do zamrażarki na 5 minut.
Krok 5
Do formy wlewamy przygotowaną wcześniej masę ze śmietanki Łaciatej i żółtek. Wstawiamy całość do nagrzanego piekarnika na 45-50 minut. Po tym czasie, tarte wyjmujemy i posypujemy brązowym cukrem. Następnie przypalamy cukier za pomocą palnika. Jeśli nie posiadamy palnika, to wkładamy tarte do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na kilka sekund.
Krok 6
Przygotowaną tarte odstawiamy do przestudzenia i następnie wkładamy ją do lodówki.
Śmietanka nie może wrzeć w trakcie dodawania żółtek, gdyż wtedy te się zetną.