Frittata ze szparagami, pieczarkami i kozim serem

Frittata ze szparagami, pieczarkami i kozim serem

Autor: najlepszewkuchni.pl

Sezon na szparagi rozpoczął się w pełni. Korzystając z niego, warto wypróbować przepis na przepyszną frittatę, czyli pieczony omlet z dodatkiem szparagów, pieczarek i roladki z sera koziego. Takie połączenie smaków z pewnością przypadnie każdemu do gustu. To świetna propozycja na śniadanie, kolację, a także lekki lunch.

Danie: Śniadanie, Kolacja,

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze,

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Przygotowanie

Krok 1
Piekarnik rozgrzać do 180⁰C.

Krok 2
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki pokroić na plasterki. Usunąć zdrewniałe końce szparagów, odłożyć 4 szparagi, a resztę pokroić na około 3 cm kawałki.

Krok 3
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić cebulę, smażyć 2 minuty i wrzucić pieczarki i szparagi (zarówno pokrojone, jak i te w całości). Smażyć pod przykryciem przez ok. 6 minut, od czasu do czasu mieszając.

Krok 4
W międzyczasie wbić jajka do miski, dodać mleko i rozbełtać. Doprawić solą i pieprzem.

Krok 5
Z patelni odłożyć na bok całe szparagi, resztę zawartości dodać do masy jajecznej. Wymieszać.

Krok 6
Masę jajeczną wlać do naczynia żaroodpornego. Na górze ułożyć całe szparagi. Wstawić do piekarnika i piec 20-30 minut. Frittata jest gotowa, kiedy zetną się jajka. Należy jednak uważać, aby nie piec frittaty zbyt długo, gdyż będzie sucha.

Krok 7
Roladkę z sera koziego pokroić na plastry. Wyjąć frittatę z piekarnika, na wierzchu ułożyć ser kozi i posypać listkami świeżej bazylii.

Składniki:

  • - 6 jajek
  • - 4 łyżki mleka Łaciate
  • - 1 pęczek zielonych szparagów
  • - 10 pieczarek
  • - 100 g sera koziego w roladce
  • - 1 mała czerwona cebula
  • - 1 łyżka oliwy z oliwek
  • - sól i pieprz
  • - listki świeżej bazylii