Frytki z batatów

Frytki z batatów

Autor: najlepszewkuchni.pl

Frytki możemy w łatwy i szybki sposób zrobić sami w domu. W tej wersji są to frytki z batatów, czyli słodkich ziemniaków. Smakują wyśmienicie.

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze,

Przygotowanie

Krok 1
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C z termoobiegiem. Bataty obieramy ze skóry i myjemy. Osuszamy i kroimy w paski.

Krok 2
Gotowe paseczki obtaczamy w oliwie, posypujemy papryką. Układamy na blaszce.

Krok 3
Frytki pieczemy w piekarniku przez około 25-30 minut. Frytki powinny być chrupiące i miękkie w środku. Posypujemy solą po wyjęciu.

Składniki

  • - 2 bataty
  • - ½ łyżeczki soli
  • - oliwa
  • - 1 łyżeczka słodkiej papryki czerwonej w proszku