Galette ze śliwkami, rozmarynem i skórką cytrynową

Pyszne galette śliwkowe z nieoczywistymi dodatkami, jakimi są skórka cytrynowa i rozmaryn. Bez obaw, nie czynią one ciasta wytrawnym, z pewnością dodają jednak walorów smakowych. Ciepłą tartę najlepiej serwować z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • - 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • - 150 g zimnego, pokrojonego na kawałki masła Łaciate,
  • - 2 łyżki cukru,
  • - 2 łyżki śmietany 18% Łaciata,
  • - 1 jajko,
  • - szczypta soli

Nadzienie:

  • - 500 g śliwek,
  • - 2 łyżki cukru,
  • - 2 łyżki mąki pszennej,
  • - gałązka świeżego rozmarynu,
  • - skórka starta z 1 cytryny

Dodatkowo:

  • - cukier do oprószenia

Przygotowanie

Krok 1

Oddzielić żółtko od białka, białko zachować na później. Żółtko i pozostałe składniki ciasta zagnieść. Uformować kulę, owinąć folię spożywczą i odłożyć do lodówki na około 30 minut.



Krok 2

Śliwki umyć i dokładnie osuszyć. Wypestkować i pokroić na ćwiartki. Gałązkę rozmarynu pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do miski, dodać cukier, mąkę pszenną, rozmaryn i skórkę cytrynową. Odstawić.



Krok 3

Piekarnik rozgrzać do 200°C.



Krok 4

Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru na w miarę okrągły placek. Razem z dolnym arkuszem przełożyć na blaszkę do pieczenia. Na ciasto wyłożyć nadzienie, zostawiając około 5 cm marginesu.



Krok 5

Boki ciasta zawinąć do środka. Wysmarować białkiem i oprószyć cukrem.



Krok 6

Wstawić do piekarnika i piec około 40-45 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.