Danie: Obiad,
Osób: 3-4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,
Krok 1
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Dodajemy mąki, sól i jajko, mieszamy. Wyrabiamy masę.
Krok 2
Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.
Krok 3
Gnocchi gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 1-2 minuty od momentu wypłynięcia.
Krok 4
Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy posiekaną bazylię oraz sól. Następnie dodajemy ugotowane gnocchi. Całość dokładnie mieszamy. Przed podaniem dekorujemy startym parmezanem.
Ziemniaków nie należy miksować, gdyż staną się zbyt kleiste.