Danie: Obiad,
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,
Krok 1
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Dodajemy masło oraz jajka, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy masę.
Krok 2
Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.
Krok 3
Cebulę kroimy bardzo drobno. Następnie podsmażamy ją na maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pomidory, przecier i zagotowujemy. Następnie dodajemy mascarpone i podgrzewamy do momentu, aż ser się rozpuści. Co jakiś czas mieszamy.
Krok 4
Garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Kluski wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy chwilę od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.
Krok 5
Do sosu dodajemy ugotowane gnocchi. Mieszamy całość. Przed podaniem wierzch posypujemy startym parmezanem. Dodajemy także posiekane listki bazylii.
Ziemniaków nie należy miksować, gdyż staną się zbyt kleiste.