Gnocchi z pomidorami i mascarpone

Gnocchi z pomidorami i mascarpone

Autor: najlepszewkuchni.pl

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Przygotowanie

Krok 1
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Dodajemy masło oraz jajka, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy masę.

Krok 2
Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.

Krok 3
Cebulę kroimy bardzo drobno. Następnie podsmażamy ją na maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pomidory, przecier i zagotowujemy. Następnie dodajemy mascarpone i podgrzewamy do momentu, aż ser się rozpuści. Co jakiś czas mieszamy.

Krok 4
Garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Kluski wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy chwilę od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.

Krok 5
Do sosu dodajemy ugotowane gnocchi. Mieszamy całość. Przed podaniem wierzch posypujemy startym parmezanem. Dodajemy także posiekane listki bazylii.

Wskazówki

Ziemniaków nie należy miksować, gdyż staną się zbyt kleiste.

Ciasto

  • 1 kg ziemniaków
  • 35 g masła (kopiasta łyżka)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka roztrzepane

Sos

  • 1 puszka (400 g) pomidorków bez skórki w zalewie
  • 180 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • parmezan (odrobina do dekoracji)
  • kilka listków bazylii do dekoracji