Gotowana owsianka z karmelizowaną dynią i płatkami migdałowymi

Autor:

Izabela S

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Na owsiankę:

  • 1 szklanka mleka Łaciate,
  • ,
  • 5 łyżek płatków owsianych górskich

Na dynię:

  • kawałek dyni,
  • ,
  • 1 łyżeczka masła ekstra Łaciate,
  • ,
  • cukier lub miód prawdziwy do smaku,
  • ,
  • sok z cytryny według uznania

Dodatkowo:

  • łyżka płatków migdałowych,
  • ,
  • listki melisy do dekoracji

Przygotowanie

Wykonanie dyni:

Dynię obieramy, usuwamy pestki, myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię lub do garnka, podlewamy odrobiną gorącej wody i dusimy do miękkości. Gdy dynia będzie prawie miękka odparowujemy nadmiar wody, a do dyni dodajemy masło, miód lub cukier do smaku przesmażamy kilka chwil, aż trochę się skarmelizuje, skrapiamy sokiem z cytryny według uznania.



Wykonanie owsianki:

W garnku zagotowujemy mleko, wsypujemy płatki owsiane i gotujemy kilka minut do zgęstnienia płatków. Jeżeli chcemy bardziej gęstą owsiankę to dodajemy więcej płatków. Owsiankę przekładamy do miseczki.



Podanie:

Na owsiankę nakładamy dynię, posypujemy płatkami migdałowymi i dekorujemy listkami melisy. Podajemy. Smacznego życzę.



Wskazówki

Porcja dla jednej osoby. Jeżeli chcemy gęściejszą owsiankę to dosypujemy więcej płatków.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.