Gotowane pierogi z wieprzowiną i kurkami

Gotowane pierogi z wieprzowiną i kurkami

Autor: najlepszewkuchni.pl

Gotowane pierogi z wieprzowiną i kurkami to przepyszne danie. Farsz kurkowo-wieprzowy jest łatwy w przygotowaniu i nadaje niepowtarzalny smak pierogom.

Danie: Obiad,

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten,

Przygotowanie

Krok 1
Obieramy cebulę, następnie drobno siekamy, po czym dodajemy do mielonej wieprzowiny. Kurki drobno kroimy, podsmażamy na oleju rozgrzanym na patelni i dodajemy do mięsa. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kolendrą i ziołami prowansalskimi.

Krok 2
Przygotowujemy ciasto: do miski wrzucamy mąkę, do której dolewamy wodę i 2 łyżki oleju. Całość zagniatamy i wyrabiamy. Przygotowane ciasto odstawiamy na ok. 10 minut.

Krok 3
Z ciasta lepimy wałek, który kroimy na ok. 50 podobnej wielkości plastrów. Każdy plaster z osobna wałkujemy na kształt koła. Na środku każdego z wycinków kładziemy farsz. Następnie sklejamy poszczególne pierogi.

Krok 4
Pierogi gotujemy w garnku z wodą ok. 5 minut pod przykryciem, aż do ich wypłynięcia na górę. Gotowe pierogi przyprawiamy rozmarynem i drobno posiekaną natką pietruszki.

Składniki

  • 800 g mielonej wieprzowiny
  • 2 cebule
  • 300 g kurek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 4 łyżki oleju
  • ¾ szklanki zimnej wody
  • 3 szklanki mąki
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 natka pietruszki