Grochówka

Grochówka

Autor: Ania321

Danie: Zupy,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Seler,

Przygotowanie

Krok 1
Żeberko wieprzowe, kość wędzoną oraz żebro wędzone bez kości zalać zimną wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz sól. Gotować przez godzinę.

Krok 2
Groch dokładnie opłukać i dodać do wywaru. Gotować przez 40 minut.

Krok 3
Następnie dodać pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę, ziemniaki oraz selera i gotować przez 15 minut. Dodać majeranek i gotować jeszcze przez 20 minut.

Krok 4
Boczek pokroić w paseczki i zrumienić na patelni, a następnie dodać do zupy.

Krok 5
Na tłuszcz, który się wytopił, wrzucić mąkę i podsmażyć ją na rumiano. Dodać zasmażkę do zupy.

Krok 6
Przyprawić grochówkę świeżo zmielonym pieprzem i jeszcze ewentualnie solą. Podawać zupę z kawałkami mięsa.

Składniki:

  • ½ kg żeberek wieprzowych
  • 300 g żeberek wędzonych (bez kości)
  • 1 kość wędzona
  • 300 g boczku wędzonego
  • 3 liście laurowe
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 300 g grochu (łuskany)
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Sól
  • Pieprz