Gruszki w syropie

Gruszki w syropie

Autor: Danuta Piecyk

Danie: Podwieczorek,

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Przygotowanie

Krok 1
Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne , pokroić na cząstki.

Krok 2
Następnie włożyć gruszki do wody z kwaskiem cytrynowym, aby nie ściemniały.

Krok 3
Słoiki wyparzyć, układać owoce do słoików, wkładać po dwa goździki do każdego słoika.

Krok 4
Zagotować wodę z cukrem. Zalać gorącym syropem gruszki, zakręcić słoiki, pasteryzować ok. 10 minut.

Składniki:

  • 2 kg gruszek twardych
  • 2 l wody
  • 80 dag cukru

Dodatkowo:

  • Goździki
  • Kwasek cytrynowy