Danie: Podwieczorek, Deser,
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,
Krok 1
Blat podsypujemy mąką, rozkładamy ciasto francuskie i rozwałkowujemy.
Krok 2
Gruszki obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i przekrajmy owoce na pół.
Krok 3
Rozkładamy polówki gruszek na cieście w równych odstępach. We wgłębienie po gnieździe nasiennym wkładamy po kuleczce marcepanu.
Krok 4
Gruszki przykrywamy drugim arkuszem ciasta francuskiego. Dociskamy obie warstwy ciasta dookoła gruszki, ciasto kroimy na kwadraciki.
Krok 5
Kwadraciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozrobionym jajkiem. Zapiekamy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.