Gruszki z marcepanem w cieście francuskim

Gruszki z marcepanem w cieście francuskim

Autor: najlepszewkuchni.pl

Danie: Podwieczorek, Deser,

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Przygotowanie

Krok 1
Blat podsypujemy mąką, rozkładamy ciasto francuskie i rozwałkowujemy.

Krok 2
Gruszki obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i przekrajmy owoce na pół.

Krok 3
Rozkładamy polówki gruszek na cieście w równych odstępach. We wgłębienie po gnieździe nasiennym wkładamy po kuleczce marcepanu.

Krok 4
Gruszki przykrywamy drugim arkuszem ciasta francuskiego. Dociskamy obie warstwy ciasta dookoła gruszki, ciasto kroimy na kwadraciki.

Krok 5
Kwadraciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozrobionym jajkiem. Zapiekamy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.

Składniki:

  • 6 gruszek
  • 600 g ciasta francuskiego
  • 300 g marcepanu
  • 1 jajko
  • Mąka

Dodatkowo:

  • Śmietana