Gruszki zapiekane z serem pleśniowym , miodem i tymiankiem

Gruszki zapiekane z serem pleśniowym , miodem i tymiankiem

Autor: najlepszewkuchni.pl

Danie: Deser,

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy,

Przygotowanie

Krok 1
Piekarnik nagrzać do 200°C.

Krok 2
Gruszki umyć, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Rozcięte gruszki skropić sokiem z cytryny. Na blaszce ułożyć połówki gruszek.

Krok 3
Owoce posypać cynamonem i cukrem i wstawić do zapieczenia na około 20 minut.

Krok 4
Po tym czasie gruszki polać miodem, dodać ser i tymianek i zapiekać przez kolejne 5 minut.

Krok 5
Podawać posypane orzechami.

Składniki:

  • 2 duże słodkie gruszki
  • 2 łyżki cukru
  • ½ cytryny
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • 4 łyżeczki płynnego miodu
  • 120 g sera pleśniowego np. Blue Cheese
  • 50 gram orzechów włoskich lub pekan