Gwiazdki orzechowe

Gwiazdki orzechowe

Autor: Bożena Kujawska

Danie: Deser, Kolacja,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Przygotowanie

Krok 1
Orzechy zemleć. Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć, ciągle ucierając dodawać jajka. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, zmielone orzechy, dokładnie wymieszać. Połączyć mąkę z ubitymi składnikami, zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Gdyby ciasto było bardzo rzadkie wsypać jeszcze ok. 5 dag mąki. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, wycinać gwiazdki i układać je na blasze wyłożonej pergaminem. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C piec ciasteczka 12-15 minut. Lukier; cukier puder, sok z cytryny i wrzącą wodę ucierać do białości, a ostudzone ciastka posmarować lukrem.

Ciasto

  • 20 dag mąki,
  • 10 dag cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowegp,
  • 100 g orzechów,
  • 15 dag masła Łaciate,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Lukier

  • 15 dag cukru pudru,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki wrzątku