Hamburgery z pasztetem

Hamburgery z pasztetem

Autor: Bożena Kujawska

Danie: Kolacja,

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Przygotowanie

Krok 1
Siekane lub mielone orzechy wysypujemy na talerzyk. Z pasztetu wykrawamy dwa krążki, wielkości kotleta i obtaczamy dokładnie w orzechach. Patelnię teflonową lekko skrapiamy tłuszczem i na bardzo rozgrzaną wkładamy obtoczone kotlety z pasztetu, obsmażamy je z obu stron. Bułkę do hamburgera podgrzewamy, smarujemy ją musztardą, na nią kładziemy usmażony pasztet, plasterek sera żółtego, listki zielonej sałaty, krążki pomidora i czerwonej cebuli, na cebulę obranego zielonego ogórka pokrojonego we wstążki i przykrywamy bułką posmarowaną majonezem.

  • 2 bułki do hamburgerów,
  • 1 pasztet drobiowy,
  • 1 pomidor ,
  • 1/2 ogórka sałatkowego,
  • 4 liście sałaty,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 2 plastry żółtego sera,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • 2 łyżeczki majonezu,
  • 3 duże łyżki siekanych lub mielonych orzechów,
  • 2 łyżki oleju