Jabłecznik z bitą śmietaną

Jabłecznik z bitą śmietaną

Autor: Andzia585

Danie: Deser,

Osób: 8

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Białka ubić na sztywną pianę. Porcjami dodawać cukier, później żółtka. Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.

Krok 2
Przygotować foremkę 21x21 cm. Piec 15-20 min.

Krok 3
Tą samą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i włożyć upieczony biszkopt.

Krok 4
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Włożyć do garnka, wlać trochę wody i dusić z 10 minut. Dodać 2 galaretki pomarańczowe. Ostudzić. Gdy masa będzie tężeć wyłożyć na biszkopt.

Krok 5
Zimną śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier puder. Na wierzch zetrzeć czekoladę.

Biszkopt:

  • 2 jajka,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek,
  • 2 galaretki pomarańczowe,
  • Cukier

Bita śmietana:

  • 0,5 l śmietanki 30% Łaciata,
  • 2 łyżki cukru pudru