JABŁKA  ZASMAŻANE W SŁOIKACH

JABŁKA ZASMAŻANE W SŁOIKACH

Autor: mileneczka5

Danie: Sałatki,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Przygotowanie

Krok 1
Słoiki myjemy. Jabłka również myjemy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w cienkie plastry lub kostkę.

Krok 2
Jabłka wrzucamy do dużego, płaskiego garnka o grubym dnie. Dodajmy do nich 6-7 łyżek wody i smażymy, co jakiś czas mieszając, około 30-40 minut (to zależy m.in od tego jak bardzo rozsmażone jabłka chcemy uzyskać).

Krok 3
Pod koniec smażenia dodajemy cukru do smaku.

Krok 4
Jeszcze gorące jabłka przekładamy do słoików, dobrze zakręcamy i kładziemy do góry dnem. Gdy wystygną chowany je do spiżarki. Otwarte jabłka przechowujmy w lodówce do trzech dni.

składniki

  • 2 KG JABŁEK, NP ANTONÓWKA
  • 6-7 ŁYŻEK WODY
  • SZKLANKA CUKRU
  • Potrzebujemy też około 7 słoików