Jajka faszerowane z pistacjami

Jajka faszerowane z pistacjami

Autor: najlepszewkuchni.pl

Orzechy pistacjowe są źródłem cennych tłuszczów oraz witamin. Faszerowane jajka z pistacjami to oryginalne połączenie, które nadaje się na wykwintne śniadanie.

Danie: Śniadanie,

Osób: 8

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Wodę w garnku gotujemy, dodajemy jajka i gotujemy je na twardo czyli ok 11-13 minut. Następnie wyjmujemy, zalewamy zimną wodą i przekrawamy je wzdłuż na pół bardzo ostrym nożem, tak, aby nie uszkodzić skorupek. Wyjmujemy białka i żółtka następnie drobno je siekamy. Wrzucamy do miski.

Krok 2
Do posiekanych jajek dodajemy śmietankę Łaciatą, posiekany szczypiorek, sól i pieprz. Całość mieszamy.

Krok 3
Farszem napełniamy skorupki jajek. Pistacje drobno siekamy i wrzucamy do miseczki. Mieszamy je z bułką tartą. Wierzch jajek posypujemy przygotowaną mieszanką orzechów i bułki tartej.

Krok4
Na patelni rozgrzewamy olej pistacjowy i układamy jajka farszem w dół. Smażymy aż się zrumienią. Około 3-4 minut. Podajemy posypane listkami pietruszki.

Składniki:

  • - 8 jajek
  • - 3 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%
  • - 3 łyżki szczypiorku
  • - 3 łyżki oleju pistacjowego
  • - 2 łyżki pistacji
  • - 2 łyżki bułki tartej
  • - ¼ łyżeczki soli lub do smaku
  • - ¼ łyżeczki pieprzu do smaku
  • - natka pietruszki do posypania