Jajka nadziewane pastą z soczewicy

Jajka nadziewane pastą z soczewicy

Autor: Śnieżynka

Danie: Śniadanie,

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze,

Wegetariańskie

Przygotowanie

Krok 1
Soczewicę wypłukać, zalać wrzącą wodą i ugotować, ostudzić, osączyć.

Krok 2
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka.

Krok 3
Zimną soczewicę zmiksować, dodać żółtka przeciśnięte przez praskę do czosnku, majonez, chrzan. Doprawić do smaku solą i pierzem, dokładnie wymieszać.

Krok 4
Pastą napełnić wgłębienia po żółtku w białkach, ozdobić pomidorkami i krążkami oliwek.

Składniki:

  • 5 jajek
  • ½ szkl. soczewicy czerwonej
  • 1 łyżeczka startego chrzanu
  • 1 łyżka majonezu light
  • Sól
  • Pieprz
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 2 czarne oliwki