Jesienna zupa kurkowa z kurczakiem

Jesienna zupa kurkowa z kurczakiem

Autor: najlepszewkuchni.pl

Jeśli jest jesień, a sezon grzybowy w pełni - koniecznie musisz wypróbować ten przepis. Jesienna zupa z kurkami, zwłaszcza własnoręcznie zebranymi, nie ma sobie równych!

Danie: Zupy,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dusimy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy oczyszczone kurki i pokrojonego w kostkę kurczaka i smażymy, aż się delikatnie zarumienią.

Krok 2
Bulion warzywny gotujemy, dodajemy pokrojone ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę. Gotujemy przez ok. 10 minut, po czym dodajemy kurki z patelni. Całość gotujemy, aż do momentu, kiedy warzywa będą miękkie.

Krok 3
Do całości dodajemy śmietankę Łaciatą i posiekana natkę pietruszki.

Wskazówki

Możemy wykorzystać mrożone kurki, jeśli nie posiadamy świeżych.

Składniki:

  • - 300 g kurek
  • - 1 filet z kurczaka
  • - 4 duże ziemniaki
  • - 1 pęk włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler)
  • - ½ szklanki Śmietanki Łaciata 30%
  • - 1 cebula
  • - 4 ząbki czosnku
  • - 1 łyżka masła
  • - 2 litry naturalnego bulionu warzywnego
  • - 1 łyżka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 natka pietruszki