Jeżyki mięsno - ryżowe

Jeżyki mięsno - ryżowe

Autor: Danuta Piecyk

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten,

Przygotowanie

Krok 1
Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć.

Krok 2
Cebulę i czosnek obrać, zmielić w maszynce z odciśniętą bułką i mięsem drobiowym.

Krok 3
Połowę kostki drobiowej rozpuścić w gotowanej wodzie, wlać do mięsa, aby mięso nie było za suche. Dokładnie wymieszać masę mięsną.

Krok 4
Z mięsa formować kulki, obtaczać w ryżu, układać na pokrywce z dziurami i parzyć nad wodą, przykryte pokrywką do miękkości ryżu.

Krok 5
Podawać jeżyki z keczupem.

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 bułka kajzerka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Szczypta papryki ostrej
  • 5 łyżek ryżu długoziarnistego
  • ½ kostki drobiowej
  • 2 łyżki wody gotowanej do kostki

Dodatkowo:

  • Keczup łagodny lub pikantny