Jogurtowy mech

Jogurtowy mech

Autor: moniaa

Danie: Deser,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Przygotowanie

ciasto
W jednej misce mieszamy ze sobą wszystkie ''suche" składniki (mąka, proszek do pieczenia, cukier) w drugiej misce zaś łączymy ze sobą "mokre" składniki (szpinak, jajka, jogurt naturalny, olej. Następnie mokre składniki przelewamy do suchych i dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy do formy (tortownicy) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy około 40 min w 180 st. C. Po wyjęciu sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone i zostawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu kroimy je na 3 części podobnie jak do tortu. Jedną część w miseczce kruszymy na drobne okruszki.

krem
Śmietankę 36% ubijamy mikserem. Stopniowo do ubitej śmietanki dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Na koniec ubijania do kremu dodajemy sok wyciśnięty z połówki limonki.

przekładanie i dekorowanie
Dolny blat ciasta umieszczamy w tortownicy. Nasączamy go osłodzoną herbatą i przekładamy kremem. Na wierzch kremu układamy nasionka granatu. Przykrywamy następnym blatem, który również delikatnie nasączamy. Następnie znów przekładamy kremem. I w tym momencie na krem wysypujemy nasze rozkruszone kawałki ciasta. Lekko dociskamy i ozdabiamy pozostałymi ziarenkami granatu. Ciasto przed podaniem dobrze jest schłodzić około 2 godzin w lodówce.

ciasto

  • 2-2,5 szklanki mąki pszennej (w zależności czy szpinak jest dobrze odciśniety z wody)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 300 g rozmrożonego i odciśniętego szpinaku
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

do kremu i przełożenia

  • 300 g śmietanki 36% łaciata
  • 250 g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • sok z połówki limonki
  • ziarenka wybrane z ok 2 granatów

do nasączenia

  • 100 ml zaparzonej, wystudzonej i herbaty
  • 2 łyżki cukru