Kacze podudzie z pieczarkami

Kacze podudzie z pieczarkami

Autor: najlepszewkuchni.pl

Jeśli uwielbiasz sos pieczarkowy, a jednocześnie jesteś miłośnikiem mięciutkiego, kaczego mięsa - to danie idealne dla Ciebie. Robi się je bardzo szybko, a efekt jest niesamowity! Musisz wypróbować!

Danie: Obiad,

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Kapustę siekamy i wrzucamy do garnka. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy je do garnka z kapustą. Zalewamy całość zimną wodą, tak by woda przykryła całą kapustę. Dodajemy sól i pieprz. Gotujemy tak długo, aż kapista będzie miękka (około 30 minut). Dodajemy cukier na sam koniec.

Krok 2
Podudzia myjemy, doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy na złoty kolor.

Krok 3
Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę obieramy i drobno kroimy. Dodajemy do mięsa i razem dusimy przez 10 minut.

Krok 4
Po tym czasie dodajemy śmietankę Łaciatą, mieszamy, doprawiamy i nadal dusimy, aż mięso będzie miękkie. Podajemy z kapustą.

Wskazówki

Surowege, przyprawione mięso najlepiej włożyć do lodówki na kilka godzin, aby przeszedł przyprawami.

Składniki

  • 2 udka z kaczki
  • 450 g pieczarek
  • 4 łyżki masła
  • 1 szklanka śmietanki Łaciatej 30%
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

Kapusta

  • Pół główki czerwonej kapusty
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu lub do smaku