Kalafior po grecku

Kalafior po grecku

Autor: Ania321

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Seler,

Wegetariańskie

Przygotowanie

Krok 1
Cebulę pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzany w rondlu olej i smażyć, aż lekko się zeszkli.

Krok 2
Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce lub rozdrobnić za pomocą rozdrabniacza. Dodać do cebuli. Przesmażyć wszystko razem przez chwilę.

Krok 3
Następnie podlać wodą, dodać przyprawy i dusić przez 10 minut.

Krok 4
Kalafiora oczyścić, podzielić na różyczki i ułożyć na warzywach. Dusić pod przykryciem do momentu, aż kalafior będzie miękki.

Krok 5
Dodać przecier pomidorowy i dusić jeszcze przez około 5 minut.

Składniki:

  • 1 bukiet kalafiora
  • 2-3 cebule
  • 2 marchwie
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera korzeniowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • Liście laurowe
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • Sól
  • Pieprz
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano