Kapuśniak z fasolą

Kapuśniak z fasolą to tradycyjna polska zupa, będąca daniem jednogarnkowym. Jest gęsta i aromatyczna. Najlepiej smakuje kolejnego dnia po ugotowaniu. Polecana dla każdego.

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 300 g szpondra wołowego
  • - 1 podudzie z kurczaka
  • - 150 g wędzonego boczku
  • - 250 g fasoli białej
  • - 3 ziemniaki
  • - 2 małe marchewki
  • - 1 pietruszka
  • - 1 pęczek kopru
  • - 1 natka pietruszki
  • - 250 g kapusty kiszonej
  • - 4 łyżeczki majeranku
  • - 2 liście laurowe
  • - 3 kulki ziela angielskiego

Przygotowanie

Krok 1

Dzień wcześniej fasolę zalewamy wodą i odstawiamy na noc. W dużym garnku z wodą umieszczamy mięso wołowe, kurczaka i boczek. Gotujemy. Do garnka dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy przez 35 minut.



Krok 2

Obieramy warzywa i kroimy w kostkę. Do garnka z mięsem dodajemy fasolę i gotujemy przez 15 minut. Dodajemy warzywa (oprócz ziemniaków) i gotujemy kolejne 15 minut do momentu, aż będą miękkie. Dodajemy ziemniaki, majeranek i mieszamy (gotujemy 10 minut).



Krok 3

Z garnka wyciągamy mięso i boczek. Boczek kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze części i wrzucamy do zupy w momencie, gdy ziemniaki będą już miękkie.



Krok 4

Całość dokładnie mieszamy i gotujemy przez 5 minut. Kapuśniak przyozdabiamy drobno posiekaną natką pietruszki i koperkiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.