Kapuśniak z fasolą to tradycyjna polska zupa, będąca daniem jednogarnkowym. Jest gęsta i aromatyczna. Najlepiej smakuje kolejnego dnia po ugotowaniu. Polecana dla każdego.
Danie: Zupy
Osób: 5
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Dzień wcześniej fasolę zalewamy wodą i odstawiamy na noc. W dużym garnku z wodą umieszczamy mięso wołowe, kurczaka i boczek. Gotujemy. Do garnka dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy przez 35 minut.
Obieramy warzywa i kroimy w kostkę. Do garnka z mięsem dodajemy fasolę i gotujemy przez 15 minut. Dodajemy warzywa (oprócz ziemniaków) i gotujemy kolejne 15 minut do momentu, aż będą miękkie. Dodajemy ziemniaki, majeranek i mieszamy (gotujemy 10 minut).
Z garnka wyciągamy mięso i boczek. Boczek kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze części i wrzucamy do zupy w momencie, gdy ziemniaki będą już miękkie.
Całość dokładnie mieszamy i gotujemy przez 5 minut. Kapuśniak przyozdabiamy drobno posiekaną natką pietruszki i koperkiem.
Dodaj komentarz