Karp smażony z czosnkiem

Karp smażony z czosnkiem

Autor: najlepszewkuchni.pl

Smażony karp to tradycyjne danie wigilijne – ale i nie tylko. Jest bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu.

Danie: Obiad,

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Przygotowanie

Krok 1
Ryby oczyścić, umyć, pokroić na kawałki. Każdy kawałek posypać puree z czosnku, doprawić solą i pieprzem.

Krok 2
Przygotowane kawałki i smażyć na maśle, aż się zrumienią.

Wskazówki

Rybę można podawać z gotowanymi ziemniakami i posypać posiekaną pietruszką.

Składniki:

  • 500 g karpia
  • 50 g przeciśniętego przez praskę czosnku
  • 150 g masła Łaciate
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki