Kasza gryczana z burakami

Kasza gryczana z burakami

Autor: Danuta Piecyk

Danie: Podwieczorek, Kolacja,

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Przygotowanie

Krok 1
Kaszę wysypać na suchą patelnię, mieszając przesmażyć przez ok. 4 minuty. Następnie przełożyć kaszę do rondla, wlać pół litra gotowanej wody, doprawić solą i pieprzem, gotować na wolnym ogniu. Cebulę i ząbki czosnku obrać, pokroić w drobną kostkę. Wrzucić cebulę na patelnię z olejem, przesmażyć na złoty kolor, dodać czosnek, chwilę podsmażyć. Buraki zalać wodą, osolić, gotować do miękkości, ostudzić. Obrać buraki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Wymieszać kaszę z burakami i pozostałymi składnikami. Podawać zaraz po przygotowaniu.

Na kaszę

  • buraki - 2 szt,
  • kasza gryczana - 250 g,
  • czosnek - 3 ząbki,
  • cebula - 1 szt,
  • sok z cytryny - 1 łyżka,
  • sól i pieprz,
  • olej - 3 łyżki,
  • natka pietruszki do dekoracji