Kluski z sosem pieczarkowym

Danie: Obiad,

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Obiad,

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto ziemniaczane:

  • 6 dag mąka ziemniaczana
  • 1 szt jajko
  • 1 kg ziemniaki
  • 4 dag mąka pszenna
  • Sól

Sos:

  • 20 dag pieczarki
  • 1/8 l śmietanka Łaciata
  • sól,
  • 5 dag cebula
  • 3 dag mąka
  • Pieprz

Przygotowanie

Ciasto
Ugotować ziemniaki, ostudzić, przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać jajko, mąkę ziemniaczaną, sól, zagnieść ciasto. Formować w mące pszennej kulki, spłaszczyć, w środku zrobić dziurkę. Wkładać do wrzącej i osolonej wody, zamieszać. Gdy kluski zaczną wypływać na wierzch, gotować jeszcze 4 minuty. Wybierać łyżką cedzakową na talerze.

Sos
Oczyszczone i opłukane pieczarki, osączyć, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do pieczarek. Zalać ¼ l wody, dusić pod przykryciem do miękkości, podprawić mąką, solą i pieprzem, zagotować. Połączyć ze śmietaną. Kluski Oczyszczone i opłukane pieczarki, osączyć, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do pieczarek. Zalać ¼ l wody, dusić pod przykryciem do miękkości, podprawić mąką, solą i pieprzem, zagotować. Połączyć ze śmietaną. Kluski podawać polane sosem pieczarkowym.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis