Kokosowy sernik z wiórkami

Kokosowy sernik z wiórkami

Autor: najlepszewkuchni.pl

Przepyszny, wilgotny sernik z mlekiem kokosowym, bez dodatku oliwy. Z pewnością zrobi wrażenie i zaczaruje gości podczas przyjęcia.

Danie: Podwieczorek,

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Przygotowanie

Krok 1
Nastawiamy piekarnik na 160°C. Ciastka miksujemy z miękkim masłem, aby spód miał konsystencję mokrego piasku. Układamy masę na spód formy wysmarowanej odrobiną masła. Wkładamy do lodówki.

Krok 2
W misce miksujemy ser z cukrem przez 2 minuty. Następnie dodajemy mleko kokosowe i pojedynczo jajka, cały czas miksując. Do masy dodajemy mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe. Na sam koniec dodajemy jogurt grecki i mieszamy delikatnie.

Krok 3
Przelewamy masę sernikową do formy. Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika na 80-90 minut. Po tym czasie ciasto studzimy w piekarniku.

Krok 4 
Następnie posypujemy wierzch sernika wiórkami kokosowymi.

Masa serowa:

  • 500 g sera zmielonego na sernik (w wiaderku)
  • ½ szklanki mleka kokosowego
  • ½ szklanki cukru
  • 3 jajka
  • ½ szklanki jogurtu greckiego
  • 50 g wiórek kokosowych + do posypania
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Spód:

  • 180 g ciasteczek kruchych
  • 50 - 70 g masła Łaciate (miękkiego)