Przepyszny, wilgotny sernik z mlekiem kokosowym, bez dodatku oliwy. Z pewnością zrobi wrażenie i zaczaruje gości podczas przyjęcia.
Danie: Podwieczorek,
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,
Krok 1
Nastawiamy piekarnik na 160°C. Ciastka miksujemy z miękkim masłem, aby spód miał konsystencję mokrego piasku. Układamy masę na spód formy wysmarowanej odrobiną masła. Wkładamy do lodówki.
Krok 2
W misce miksujemy ser z cukrem przez 2 minuty. Następnie dodajemy mleko kokosowe i pojedynczo jajka, cały czas miksując. Do masy dodajemy mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe. Na sam koniec dodajemy jogurt grecki i mieszamy delikatnie.
Krok 3
Przelewamy masę sernikową do formy. Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika na 80-90 minut. Po tym czasie ciasto studzimy w piekarniku.
Krok 4
Następnie posypujemy wierzch sernika wiórkami kokosowymi.